Dni mesta Spišská Nová Ves 2014

26.08.2014 Spišská Nová Ves

29. – 31. augusta v Spišskej Novej Vsi počas Dní mesta opäť zavládne Genius Temporis – Duch času. V centre mesta tak na vlastné oči budeme môcť vidieť ukážky rôznych bojových umení a po prvýkrát aj ohňový turnaj na koňoch. Do Sp. Novej Vsi zavíta v dobovom sprievode tiež gróf Štefan Csáky s manželkou Júliou. Už tradične bude prebiehať aj 19. ročník Trhu ľudových remesiel. Podujatie „Duch času“ je jedným z 13-tich Top podujatí programu Košického samosprávneho kraja Terra Incognita.

Aj tento rok budú môcť občania mesta i návštevníci prostredníctvom bohatého programu zažiť neopakovateľnú atmosféru čias dávno minulých. Podujatie podporil Košický samosprávny kraj sumou 3 450 €.

V rámci programu nebudú chýbať ukážky sokoliarov, dobovej hudby a tancov, rytierskych turnajov či bojového umenia gladiátorov, z obdobia gotiky, renesancie, 30-ročnej vojny a kurucov. Najmenších divákov určite potešia rozprávky, tých starších zas medzinárodný folklórny festival Slovákov žijúcich v zahraničí, na ktorom sa predstavia súbory z Maďarska, Srbska, Ukrajiny a Rumunska. Históriu neďalekého letohrádku Sans Souci – Miesto bez starostí priblíži historická kompozícia v podaní divadla DTS, ktoré dramaturgicky a režijne pripravil PhDr. Peter Karpinský, PhD. Letohrádok dal pre svoju manželku Júliu postaviť gróf Štefan Csáky. Nachádzal sa medzi Spišskou Novou Vsou a Iliašovcami.

V piatok vo večerných hodinách budeme môcť po prvýkrát v Spišskej Novej Vsi vidieť ohňový turnaj na koňoch. Program zavŕši vystúpenie Katky Landlovej. V sobotu k nám zavíta gróf Štefan Csáky s manželkou Júliou a dobovým sprievodom. Vyvrcholením bude večerný koncert známej skupiny I.M.T. Smile.

Program oboch dní budú dopĺňať ukážky dravcov, dobová strelnica, tábor a hry pre deti. Zároveň bude prebiehať v poradí už 19. Trh ľudových remesiel, v rámci ktorého budú svoje výrobky ponúkať predajcovia zo Slovenska i Čiech vo viac ako 90-tich stánkoch. Predstavia sa remeslá ako drevorezba, hrnčiarstvo, korytárstvo, včelárstvo, tkáčstvo, košikárstvo, cinárstvo, výroba klobúkov, handrových bábik, mydiel, spracovanie ľanu, umelecké kováčstvo, šindliarstvo, maľovanie obrazov, výrobky zo šúpolia, podplamenníky, výroba perníkov, oplátok a iné. Tento rok sa ponuka výrobkov rozšíri i o niekoľko noviniek, ako napr. ručne šité kuchynské zástery, obrazy zo starého dreva, plstené výrobky, ekotašky, renovácia starých výrobkov vo francúzskom štýle, viazanie snopov, vencov, kytíc a pod.

Podujatie v nedeľu zavŕšia tradičné jazdecké preteky o pohár primátora mesta pod názvom Cena Spiša, ktoré sa budú konať v jazdeckom areáli pri Ferčekovciach.

Okrem toho je však pripravený aj bohatý sprievodný program. Počas všetkých troch dní bude na spišskonovoveskom letisku prebiehať 10. ročník Helicopter Boogie. Záujemcovia budú môcť bezplatne absolvovať výstup na najvyššiu kostolnú vežu Slovenska. Letné kúpalisko, ZOO a lanový park Monkeyland pripravilo pre svojich návštevníkov zľavnené vstupné. Program dopĺňajú aj výstavy v Múzeu Spiša, Slovenskom technickom múzeu, pobočka Sp. Nová Ves či Galérii umelcov Spiša.

Príďte aj Vy na vlastnej koži zažiť atmosféru dávnej histórie. Všetci ste srdečne vítaní.

V Spišskej Novej Vsi 26. 8. 2014

Edita Sýkorová, PR mesta Spišská Nová Ves
 

Vyberte región